Nejlepší recepty na vánoční salát z brambor. Najděte si ten nejlepší!

Ať už chcete dělat svůj první salát nebo dvacátý, určitě si vyberete. 

Každý z receptů má jiné ingredience a potěší každého gurmána. 

„Štědrovečerní večeře bez bramborového salátu neexistuje.” říká se v mnoha domácnostech.

A jak to vypadá u vás? Máte kapra ve vaně, nebo klepete řízky? 

A jaké další tradiční a netradiční vánoční zvyky a tradice máte?

Inspirijte se našimi recepty na vánoční bramborový salát!

Lehký vánoční bramborový salát

Hledáte inspiraci na něco lehkého? Tento bramborový salát může být odlehčenou verzí přílohy pro slavnostní večeři. Navíc neobsahuje ani majonézu, ani tatarku. 

Ingredience:

  • 500 g salátových brambor
  • 2 menší červené cibule
  • 400 g cizrny (zavařené)
  • 175 g cherry rajčat
  • 50 g černých oliv
  • malá hrst petrželové natě

Na zálivku:

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžička dijonské hořčice

Postup:

  • Uvařte si brambory ve slupce (cca 15 minut)..
  • Mezitím si nachystejte zálivku. Do malé misky si dejte uvedené ingredience a dochuťte špetkou soli a čerstvě namletým pepřem.
  • Ještě teplé brambory nakrájejte na kostky a smíchejte s polovinou zálivky.
  • Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, cizrnu, nakrájené olivy, na půlky rozkrojená rajčátka a nasekanou petrželku.
  • Nakonec přidejte druhou polovinu dresingu a vše důkladně promíchejte.
  • Salát servírujte o pokojové teplotě.
salát z brambor na řecký způsob
Zdroj: flickr.com

Tento salát se určitě zabydlí ve vašich kuchyních nejen na Vánoce. Doporučujeme jej vyzkoušet i v létě, třeba ke grilovačce. 

A jaký hlavní chod k této příloze zvolit? Máte raději řízek nebo rybu? Je to čistě na vás a vašich chuťových pohárcích. 

Tradiční vánoční bramborový salát s pečenou šunkou

Jsou vaše chuťové pohárky nastavené spíše na kyselé chutě? Pak doporučujeme vyzkoušet tuto verzi. Je jednoduchý a chutný.

Postup:

  • 800 g malých nových brambor
  • 3 šalotky
  • 1 lžíce kaparů (není nezbytné)
  • 2 lžíce kyselých okurek
  • 3 lžíce majonézy
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • malá hrst nasekané petrželky

Postup:

  • Brambory si povařte v osoloné vodě asi 20 minut.
  • Pak je zceďte, nechte vychladnout a oloupejte, nakrájejte na kostičky, dejte do velké mísy.
  • Přidejte najemno nakrájené šalotky, kapary a okurky.
  • Přidejte majonézu, olivový olej, ocet a opatrně vmíchejte.
  • Posypejte nasekanou petrželkou a můžete servírovat.

K tomuto receptu se jistě hodí široká škála masitých jídel. Pokud chcete vyzkoušet něco nového a originálního, udělejte si třeba kapra v těstíčku nebo pečenou šunku. Už jste ji někdy ochutnali?

Recept na pečenou vánoční šunku

Ingredience na vánoční šunku:

  • 2 cibule
  • 1 lžička kuliček pepře
  • 2 bobkové listy
  • 3,5 kg neuzené šunky s kostí (nebo bez, ale bude stačit méně)
  • 1 litr jablečné šťávy (džusu)

Marináda:

  • 1 velké vejce 
  • 4 lžíce dijonské hořčice
  • 4 lžíce celozrnné hořčice
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 90 g strouhanky

Postup:

  • Cibuli nakrájejte na čtvrtky, dejte ji do pekáčku.
  • Na ni položte šunku, přidejte kuličky pepře, bobkové listy, podlejte jablečnou šťávou a 500 ml vody.
  • Přikryjte dvěma vrstvami alobalu a pečte při 180°C asi 4 hodiny.
  • Poté opatrně oddělte kůžičku od šunky (s co největším množstvím tuku), aby se lépe propekla. Potřete polovinou marinády a pečte na  220°C asi 10 minut.
  • Vyndejte šunku z trouby, potřete zbytkem marinády, posypte strouhankou a dejte péct na dalších 15 minut dokud kůžička hezky nezhnědne. 
  • Před podávání ji nechte ještě 10-15 minut odpočinout.
zkuste o Vánocích vydatnou šunku s kyselým bramborovým salátem
Zdroj: maxpixel.net

Vánoční salát z červených brambor

Máte rádi bohaté saláty? Tento recept má kromě brambor dalších mnoho surovin. Obsahuje spoustu zeleniny a je obohacený o lahodný čedar. 

Postup:

  • 8 středních červených brambor (uvařené ve slupce, nakrájené na kostičky)
  • 2 řapíkaté celery
  • 2 jarní cibulky
  • 4 vařená vejce
  • ½ hrnku nakrájené a oloupané salátové okurky
  • ¼ hrnku nakrájené sladké červené papriky
  • ¼ hrnku nakrájené zelené papriky
  • 1 a ¼ hrnku majonézy
  • ¼ hnku zakysané smetany
  • ¼ hrnku bílého jogurtu
  • 1 lžíce čerstvé bazalky (nebo 1 lžička sušené)
  • 1 lžíce majoránky (nebo 1 lžička sušené)
  • 1 lžička kopru
  • 1 lžíce cukru
  • ¼ lžičky soli
  • ½ lžičky pepře
  • 4 švestková rajčata
  • 1 hrnek mraženého hrášku
  • 1 hrnek nastrouhaného čedaru

Postup:

  • Ve velké míse smíchejte brambory, na malé plátky nakrájený celer, nakrájené cibulky (celé včetně zeleného vršku), nakrájená vejce, okurku a obě papriky.
  • V misce si smíchejte majonézu, zakysanou smetanu, jogurt a bylinky.
  • Dresing přelejte přes hotovou směs.
  • Nakonec jemně vmíchejte nakrájená rajčata, hrášek a sýr.
  • Než budete servírovat, nechte jej v chladničce uležet.
i z červených brambor se dá připravit vynikající salátek
Zdroj: pixabay.com

Historie a původ Vánoc sahá do dob dávných. Víte ale, kdy se v českých domácnostech poprvé objevila kombinace bramborového salátu a kapra? Bylo to v roce 1924, a to díky slavným kuchařkám Magdaleně Dobromile Rettigové a Marii Janků-Sandtnerové.


Bramborový salát s hořčicovo-medovou zálivkou

Co říkáte na to, vyzkoušet bramborový salát trochu jinak? Hořčicovo-medová zálivka vytvoří sladkokyselou chuť. Nezní to špatně, co říkáte?

Ingredience:

  • 1,2 kg salátových brambor
  • 400 g majonézy
  • 2 lžíce hořčice
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce medu
  • 1 vejce uvařené natvrdo
  • 8 jarních cibulek

Postup:

  • Brambory uvařte ve slupce.
  • Mezitím, co se brambory vaří, přichystejte zálivku. Smíchejte majonézu, hořčici, ocet, med a vejce (nakrájené na kostičky) a zamíchejte.
  • Zálivku přimíchejte k vychladlým bramborám, přidejte nakrájenou cibulku a důkladně promíchejte.
  • Dejte do lednice vychladit.
salát z brambor se zálivkou z hořčice a medu
Zdroj: pxhere.com

Chcete letos opravdu excelovat? Zkuste třeba upéct krocana a upečte dort Pavlova, jak se do dělá v Austrálii. Zkuste si na vlastní kůži zažít vánoční tradice jiných zemí.

Vánoční salát s bramborami, mrkví a ananasem

Máte rádi ananas? Zexperimentujte tedy a vyzkoušejte tento svěží recept.

Ingredience:

  • 3 ks salátových brambor
  • 2 mrkve
  • 220 ml majonézy
  • 560 g ananasu (v plechovce)
  • 2 lžíce najemno nakrájené cibule
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • ¼ lžička mletého černého pepře
  • 1 lžička cukru krupice nebo krystalu
  • 6 hrnků vody na vaření
  • sůl dle chuti

Postup:

  • Dejte si vařit vodu, očistěte si brambory a mrkev.
  • Až voda začne vařit, vhoďte brambory a nechte 2 minuty vařit.
  • Přidejte mrkev a nechte vařit dalších 10 minut.
  • Mezitím si připravte zálivku. Majonézu, cibuli, pepř, cukr a sůl smíchejte.
  • Hotové brambory a mrkev zchlaďte, poté nakrájejte na kostičky.
  • Do dresingu přidejte ananas, brambory a mrkev.
  • Vše dobře smíchejte.
  • Přidejte nasekanou petrželku, zakryjte a dejte chladit minimálně na 1 hodinu.
vyzkoušejte sladký ananasový salát z brambor
Zdroj: flickr.com

Brambory s koprem + videorecept

Bramborový salát s koprem patří mezi oblíbené kombinace. My jsme si pro vás připravili tuto jednoduchou variantu s delikátní krémovou zálivkou. Jako bonus je pro vás přichystaný videorecept.

Ingredience:

  • 500 g brambor
  • 50 g kaparů
  • 10 g kopru
  • 10 g čerstvé petrželky
  • 10 g jarní cibulky
  • 50 g červené cibule
  • 20 ml citronové šťávy
  • 100 g majonézy
  • 100 g smetany ke šlehání
  • sůl a pepř

Postup:

  • Celé brambory si uvařte do měkka, nechte vychladit, pak je oloupejte a nakrájejte na kousky.
  • Nasekejte si kopr, petrželku, jarní cibulku a  červenou cibuli najemno.
  • Všechno vhoďte do velké mísy spolu s bramborami.
  • Přidejte majonézu, smetanu, citronovou šťávu a zamíchejte.
kopr a brambory to je neodolatelná kombinace
Zdroj: pixabay.com

Zde je ukázkový videorecept

Christmas Potato Salad || Gastrolab Christmas Dinner || Christmas & New Year 2015 Recipes

Bramborový salát s jablky

Tento recept se nadmíru podobá našemu tradičnímu salátu. Jablka mu dodají svěžest, lehkost a mírnou sladkokyselost. 

Ingredience:

  • 4 střední brambory
  • 2 větší mrkve
  • 4 vejce
  • 6 kyselých okurek
  • 2 jablka
  • 5 lžíce jogurtu
  • 5 lžic majonézy
  • 1 lžíce hořčice
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

  • Brambory a mrkev uvařte do změknutí.
  • Nechte je zchladit, potom opatrně očistěte a nakrájejte je na malé kostičky.
  • Přidejte na kostičky nakrájené uvařené vejce.
  • Jablka oloupejte a nakrájejte na malé kostičky a přidejte do mísy.
  • Přidejte ostatní suroviny a opatrně vmíchejte.
  • Dejte zchladit do ledničky.
kombinace brambor a jablek vykouzlí jemnou a výbornou chuť
Zdroj: maxpixel.net

Napadlo vás, že byste někdy zkusili udělat domácí majonézu? Je to velice rychlé, jednoduché a navíc zcela bez éček. Koukněte na tento videorecept:

Rychlá domácí majonéza

Doufáme, že jste získali dostatek inspirace a pustíte se do přípravy nových receptur. Třeba to okouzlí nejenom vás, ale i vaši rodinu nebo přátele. 

Přejeme vám hodně úspěchů (nejen) ve vaření!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X